Regnkläder

Regnkläder

 När man påstår att ett klädesplagg är vattentätt, så är det en sanning med modifikation. Därför har vi valt att skriva denna lilla förklaring på vad som menas och vilka problemställningar det innebär.


Våra varor är framställda antingen av polyester/bomull/PVC, polyester/PU eller som en 3-lagers vara med membran emellan. De tre materialen har olika egenskaper beroende på vad de är avsedda för.

Inget material är 100% vattentät. Ju större vattentryck man exponerar tyget för, ju mer vatten kommer att tränga igenom tyget. Det gäller alla textilier. Men i praktiken kommer en vara, som kan motstå en vattenpelare på 15-20.000 mm att kännas som 100% vattentät, eftersom man endast vid mycket extrema tillfällen kommer över detta värde. 

Bomull/polyester/PVC, som vi använder, kan tåla en vattenpelare på 15-20.000 mm. 

Polyester/PU är lite tunnare, mer töjbart och mer behagligt att använda. Vi använder ett material som kan motstå en vattenpelare på 8.000 mm. När man är under en vattenpelare på 10.000 mm, kan man pressa vattnet igenom, t.ex. en våt cykelsadel eller ett vått säte på en traktor. Det gäller också om man är ute till sjöss och får en stor våg över sig. PU/polyester är dessutom andasmaterial och kommer därför att kännas mer behagligt att ha på jämfört med PVC-regnkläder. 

3-lagers produkter med membran som t.ex. Tritex eller polyester-beläggning med PU-membran har samma problemställning. Det är således alltid en kompromiss mellan hur hög vattenpelare en produkt ska kunna motstå på den ena sidan och komfort och andningsförmåga på den andra sidan. När kunden väljer en produkt är det därför avgörande att tänka på vad produkten ska användas till.

Andningsförmåga mäts i mvp=moist vapour persperation. MVP anger hur mycket fukt som kan tranporteras ut per m2/24t. Ju högre tal ju bekvämare kommer det att kännas när man har plagget på sig.Byggnadsyrken, Industriyrken, Serviceyrken, Varselregnkläder, Fritidsregnkläder, Regnjacka, Regnbyxa, Abeko,


Förfina sökning